Till huvudinnehåll

Grejen med demokrati - teckenspråkstolkat

Vad skiljer en demokrati från en diktatur? Och varför är begrepp som yttrandefrihet, jämställdhet och tryckfrihet så viktiga? Det undrar nioåriga Mina. Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" försöker övertyga henne om hur fantastiskt det är med demokrati - men är mest ute efter att få fler följare och likes. Mina ber istället demokratiexperten Jenny Madestam att reda ut begreppen och förklara vad ett samhälle vinner på att vara en demokrati. Varje avsnitt avslutas med ett klurigt demokratiskt dilemma att diskutera.

Serien finns även som Syntolkat · Utan tolkning

Programbild

Demokrati och diktatur

Finns även som Syntolkat · Utan tolkning

Mina vill veta vad grejen med demokrati är. Och vad skiljer en demokrati från en diktatur? Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig att få Mina att förstå det - men det går inte så bra. Mina vänder sig istället till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut begreppen demokrati och diktatur. Mina utmanar Demokratiälskaren med ett demokratiskt dilemma att fundera över. Demokrati är kanske inte alltid så lätt som han tror.

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Diktatur, Diktaturstater

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Jenny Madestam

Pedagogiskt syfte

Syftet är ge förståelse för vad demokrati innebär och nyttan med den. Serien ger kunskap om de värden som utmärker ett demokratiskt samhälle, samt om demokratiska processer och arbetssätt. Eleverna får förståelse för vad det innebär att vara en aktiv och ansvarstagande medborgare och utvecklar även sin kännedom om mänskliga rättigheter.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter, Mänskliga rättigheter, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program