Till huvudinnehåll

Kul fakta - rymden

Varje avsnitt i serien inleds med en humoristisk scen som lockar till skratt och väcker nyfikenhet. Vi får svar på frågor som: hur går man på toa, äter eller sover i tyngdlöshet? Hur högt kan man hoppa på månen? Och varför strimlas allt som spagetti, i närheten av ett svart hål? Dessutom får vi höra om den första månresan, skillnaden mellan olika rymdstenar, om svarta hål, stjärnfall och andra intresseväckande fenomen.

Månen

Månen

"De galaktiska spelen" på månen pågår för fullt. "Armåna Du Planetis" slår rymdrekord i höjdhopp och vi får vara med! Vi lär oss om månen, dess gravitation, olika faser och hur månens tyngdkraft påverkar haven på jorden med ebb och flod. Fotspåret från astronauten Neil Armstrong som landade på månen 1969 finns kvar i måndammet än idag. Hur kommer det sig?
Om programmet

Ämnesord:

Astronomi, Gravitation, Månen, Månfärder, Rymden, Tidvatten

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

 • Regissör och manusförfattare:

  Emilia Traneborn

 • Skådepelare:

  Natanael Derwinger

Pedagogiskt syfte

Syftet är att på ett lättsamt sätt levandegöra det centrala innehållet i lågstadiets naturorienterande ämnen fysik och biologi: till exempel tyngdkraft, människans resor, upptäckter och vistelse i rymden, månens olika faser samt solsystemets himlakroppar och jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3, Grundskola 4-6

Skolämne:

Fysik, Astronomi

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

   Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

   Liknande program