Till huvudinnehåll
seriesimage

Min fråga om demokrati

Att vara ny i Sverige skapar funderingar kring hur vår demokrati fungerar. Fem personer har varsin fråga om olika aspekter av demokratin: Vad händer med min röst vid ett val? Är Sverige jämställt? Får man säga och skriva vad som helst i yttrandefrihetens namn? Hur fungerar skatt egentligen? Och hur kan jag bäst kan påverka mitt närsamhälle? Vi följer en huvudperson i varje program på sin väg att lära sig mer.

Programbild

Vad händer med min röst när jag röstar?

Vi får träffa Amitier, 21 år och ursprungligen från Demokratiska republiken Kongo. I år får han rösta för första gången, något som väcker många tankar och frågor. Som förstagångsväljare känner han en viss nervositet. Hur går det till när man röstar och vad händer egentligen med ens röst? Han samtalar med programledaren Dona Hariri, samt med riksdagens talman Andreas Norlén.

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Medborgarskap, Politik, Rösta, Rösträtt, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Sverige, Sveriges politik, Val (statsvetenskap)

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Dona Hariri

  • Medverkande:

    Andreas Norlén

Pedagogiskt syfte

Syftet är att informera om hörnstenarna i den svenska demokratin och att engagera till samtal om de rättigheter och skyldigheter vi som bor här har. Serien riktar sig framför allt till elever som studerar svenska för invandrare (SFI).

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter, Svenska som andraspråk och sfi, Sfi - svenska för invandrare

Liknande program