Till huvudinnehåll

Tänk till - ungas röster om valet

Inför valet i september har Tänk till-redaktionen gjort en Novus- undersökning för att se vad svenska ungdomar tycker är de viktigaste frågorna. Det resulterade i fyra program som handlar om kriminalitet, jobb och framtid, skolan och klimatet. Vi hör ungas tankar om hur det är att vara ung i Sverige. Hur ser man på framtiden? Och vad man förväntar man sig av politikerna? Vi får också höra vad de åtta riksdagspartierna har att säga om de olika ämnena. Vad vill de förändra? Och vad skulle de aldrig kompromissa om?

Programbild

Kriminalitet

Kriminaliteten är en av svenska ungdomars viktigaste frågor inför valet. Annie Salius Koka undersöker vad grooming innebär, hur den går till, och hur groomingpolisen jobbar. Vi ställer Centerpartiet och Kristdemokraterna mot väggen med frågor om kriminalitet och brottslighet, och så tar vi en tur till Norrköping där Abdisalan berättar om hur han slutade döma människor på förhand. Dessutom får vi höra några unga personers tankar inför det stundande valet.

Om programmet

Ämnesord:

Centerpartiet, Juridik, Kriminalitet, Kriminalpolitik, Kriminologi, Kristdemokraterna, Polisväsen, Politik, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Sverige, Sveriges politik, Ungdomar, Val (statsvetenskap)

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Engelska, Svenska

  • Programledare:

    Annie Salius Koka

  • Medverkande:

    Abdisalan Hussein

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola

Skolämne:

Samhällskunskap, Lag och rätt, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program