series

Religionskunskap förklarad

Kärnfullt om vad som utmärker världens största religioner.

• Gymnasieskola

• Religionskunskap

Programbild

Sveriges sekularisering

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Det sägs ofta att svenskar är världens mest sekulariserade folk och att Sverige är ett land där religion knappt har någon plats längre. Men Sverige har en historia präglad av religion. I hundratals år fanns det en gemensam kristen kyrka som skötte stora delar av samhället och som alla var tvungna att tillhöra, och som genomsyrade allt från lagstiftning och samhällsstruktur till människors vardag och deras sätt att se på världen. Så hur gick Sverige från att ha en statsreligion till att helt separera kyrkan och staten? Och på vilket sätt har det påverkat människornas förhållande till religion och tro idag?

Ämnesord:
Kristendomen, Kyrkan och staten, Praktisk teologi, Religion, Religionshistoria, Religionssamfunden och samhället, Sekularisering, Sekularism, Sverige
Produktionsår
2021
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Medverkande
David Thurfjell, Erika Willander, Elisabeth Christiansson, Anna Maria Forssberg

Pedagogiskt syfte

Serien är kopplad till ämnet religionskunskap på gymnasiet och fungerar som såväl introduktion som sammanfattning av olika kursmoment. Syftet är att komplettera undervisningssituationen med bilder, sammanhang och konkreta exempel. Varje avsnitt avslutas med en tydlig sammanfattning, för att underlätta för elever som studerar på egen hand.

Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Skolämne:
Religionskunskap, Kristendom, Religion och samhälle

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program