series

En annan sida av historien - syntolkat

Vem skriver vår historia? Kan den berättas på andra sätt?

• Grundskola 7-9

• Historia, Historieanvändning

Programbild

Kalla kriget

Om programmet

Under kalla kriget tävlade supermakterna Sovjetunionen och USA om att bli störst och mäktigast, både på jorden och i rymden. Men medan stormakterna kapprustade hade ländernas ungdomar ett annat fokus. Kim Salomon, professor emeritus i historia, berättar om hur unga amerikaner engagerade sig för att undvika ännu ett världskrig. Och Ekaterina Kalenina, professor i kultur- och kommunikationsstudier, berättar om den sovjetiska subkulturen "stilyaga" som provocerade alla auktoriteter och ansågs vara en fara för den sovjetiska ideologin. Özz går igenom kalla kriget från start till slut.

Ämnesord:
Barn och ungdom, Förenta staterna, Historia, Kalla kriget, Kapprustning, Proteströrelser, Samhällsvetenskap, Sociologi, Sovjetunionen, Ungdomar, Ungdomsorganisationer
Produktionsår
2021
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Programledare
Emma Molin, Özz Nûjen
Medverkande
Ekaterina Kalenina, Kim Salomon

Pedagogiskt syfte

Syftet är att ge kunskaper om händelser, samhällsomvandlingar, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder. Eleverna blir medvetna om hur historieskrivningen fokuserat på vissa perspektiv och valt bort andra (historiebruk). Tidslinjer ger eleverna en kronologisk överblick som stärker deras historiemedvetande.

Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Skolämne:
Historia, Efter ca 1900, Historieanvändning, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program