Till huvudinnehåll

Fejk

Säsong 6. Vi belyser genushistorien med hjälp av film, musik, tidningar, bilder, tv- och radioprogram från 1920-talet och framåt. På ett bildande och underhållande vis speglas hur olika kulturyttringar både dokumenterar sin samtid och reflekterar över den. Med "aha och haha" åskådliggör programledaren Anna Charlotta Gunnarson hur förutsättningar pendlat och bilder förändrats. I varje avsnitt bjuder hon även in två populärkulturella spanare som utsätts för den avslöjande "fördomsprofilen".

Sex

Sex

Med utgångspunkt i skådespelaren Burt Reynolds utvik på 1970-talet pratar Anna Charlotta och panelen om förändrade perspektiv på manlig nakenhet. Hur har sexiga utspel påverkat karriären för killar som utmanat manligheten? Panelen minns svenska rockstjärnor som på 1980-talet bekymmerslöst visade snoppen i ungdomstidningen Okej. Dessutom avslöjas vilken svensk låt som tidningen Expressen kallat "samlagsvideo" och varför soulartisten D'Angelo kände sig så förnedrad att han lämnade rampljuset.

Om programmet

Ämnesord:

1900-talet, 2000-talet, Genusfrågor, Historia, Kulturell verksamhet, Källkritik, Könsroller i massmedia, Manlighet, Nakenhet, Populärkultur, Samhällsvetenskap, Sociala frågor

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

  • Programledare:

    Anna Charlotta Gunnarsson

  • Medverkande:

    Ronny Larsson, David Silva

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Syftet är att träna förmågan att förstå och värdera historiebruk och historiemedvetande med fokus på genus. Genom att granska historiska källor och normer ur olika perspektiv ställs frågor om förändringsprocesser och historiesyn.

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola

Skolämne:

Historia, Historieanvändning, Information och media, Informationssökning och källkritik, Massmedier, Värdegrund, Genus och jämställdhet

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program