series

UR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Allt från handfasta kostråd till matlarm och medias konsumentpåverkan.

• Allmänbildande

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Kemi, Maten och hälsan

Programbild

Från klimp till kalaspuffar

Om programmet

Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström berättar om barnens perspektiv och roll i den svenska matkulturen. Dagens ganska romantiska syn på barn och måltider står i kontrast till hur verkligheten såg ut på den tiden då barnen skötte elden och kom in tidigt i köksarbetet. Först med vissa innovationer, t.ex. el- och gasspisen, kunde barnens arbetskraft frigöras till förmån för skolgång. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Ämnesord:
Barn, Barnmat, Etnologi, Kosthåll, Mat, Matlagning, Matvanor, Socialantropologi
Produktionsår
2016
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Föreläsare
Richard Tellström
Ladda ner programmetLadda ner programmet

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Skolämne:
Hem- och konsumentkunskap, Hushåll och livsstil, Mat och hälsa

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program