series

Fatta EU - syntolkat

Vi är en del av EU. Men vad är EU och varför finns det?

• Grundskola 7-9

• Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Programbild

Beslutsprocessen

Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Om programmet

Plast är ett fantastiskt material, men också en stor miljöbov. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i haven. Inom EU har man insett problemet och vill få till en lag som förbjuder vissa engångsartiklar. Men det är en lång process att stifta en EU-lag. Lagförslaget måste bollas fram och tillbaka mellan EU:s olika organ och länder. Och under tiden försöker organisationer och företag, lobbyister, påverka makthavarnas beslut. Leila besöker lobbyister och EU-parlamentariker och Jenny ger oss en lektion i hur en EU-lag blir till och en inblick i lobbyisternas arbete.

Ämnesord:
EU-länderna, Europeiska unionen, Europeiskt ekonomiskt samarbete, Europeiskt samarbete, Internationella relationer, Internationellt samarbete, Juridik, Lagar, Miljöfrågor, Miljörätt, Naturvetenskap, Plastavfall, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap
Produktionsår
2019
Tillgänglig till
30 juni 2024
Talat språk
Engelska, Svenska
Undertexter
Svenska
Medverkande
Jenny Madestam
Programledare
Leila Trulsen

Pedagogiskt syfte

Syftet med serien är att ge högstadieungdomar kunskaper om det europeiska samarbetet med utgångspunkt i aktuella samhällsfrågor. Programmen ger kunskaper om var beslut fattas och om individers och gruppers möjligheter att påverka beslut.

Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Skolämne:
Miljö och hållbarhet, Samhällskunskap, Lag och rätt, Politik och statskunskap

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program