series

Fatta EU

Vi är en del av EU. Men vad är EU och varför finns det?

• Grundskola 7-9

• Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Programbild

Beslutsprocessen

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Plast är ett fantastiskt material, men också en stor miljöbov. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i haven. Inom EU har man insett problemet och vill få till en lag som förbjuder vissa engångsartiklar. Men det är en lång process att stifta en EU-lag. Lagförslaget måste bollas fram och tillbaka mellan EU:s olika organ och länder. Och under tiden försöker organisationer och företag, lobbyister, påverka makthavarnas beslut. Leila besöker lobbyister och EU-parlamentariker och Jenny ger oss en lektion i hur en EU-lag blir till och en inblick i lobbyisternas arbete.

Ämnesord:
EU-länderna, Europeiska unionen, Europeiskt ekonomiskt samarbete, Europeiskt samarbete, Internationella relationer, Internationellt samarbete, Juridik, Lagar, Miljöfrågor, Miljörätt, Naturvetenskap, Plastavfall, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap
Produktionsår
2019
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Engelska, Svenska
Undertexter
Svenska
Medverkande
Jenny Madestam
Programledare
Leila Trulsen

Pedagogiskt syfte

Syftet med serien är att eleverna ska förstå hur det europeiska samarbetet går till; var beslut fattas och om individers och gruppers möjligheter att påverka beslut om aktuella samhällsfrågor. Uppmärksamma gärna eleverna på att serien producerades 2019 och att Storbritannien inte längre är en del av EU.

Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Skolämne:
Miljö och hållbarhet, Samhällskunskap, Lag och rätt, Politik och statskunskap

Liknande program