series

UR Samtiden - Genvägar till ett bättre liv

Forskare berättar om den nya tekniken och vad som väntar runt hörnet.

• Allmänbildande

• Biologi, Genetik och genteknik

Programbild

Vår mat: genvägar till vegetabilisk kost

Om programmet

Det är inte bara mänskliga gener som kan ändras och korrigeras med ny genteknik. Även växtgener kan modifieras för att klara hårdare klimat eller vara mindre känsliga för ohyra eller sjukdomar. Men trots att mänskligheten modifierat växter under lång tid har genmanipulerade produkter ett dåligt rykte bland konsumenter. Mats Hansson, professor i molekylär växtbiologi, berättar om både gamla och nya metoder att manipulera växter och vad som kommer bli möjligt i framtiden. Inspelat på Lunds universitet den 11 november 2020. Arrangörer: Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.

Ämnesord:
Biologi, Genetik, Genmodifierade livsmedel, Genteknik, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Naturvetenskap, Teknik
Produktionsår
2021
Tillgänglig till
30 juni 2025
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Föreläsare
Mats Johansson
Ladda ner programmetLadda ner programmet

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Skolämne:
Biologi, Genetik och genteknik, Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program