Till huvudinnehåll
series

UR Samtiden - Samisk och arktisk gastronomi

Ett seminarium om arktisk och samisk mat.

• Allmänbildande

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Programbild

Tillagning av traditionell fisksoppa

Om programmet

Golleguolli är ett projekt vars syfte är att sprida och bevara kunskapen om samisk matlagning och matkultur. Arto Saijets visar hur han tillagar en fisksoppa enligt ett gammalt familjerecept. Det långsiktiga målet är att intresset för det samiska köket ska öka och att efterfrågan på samiska produkter ska stiga. Lena Maria Nilsson, forskningssamordnare vid Várdduo, centrum för samisk forskning, presenterar filmen. Inspelat den 4 oktober 2021. Arrangörer: Várdduo - Centrum för samisk forskning, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum).

Ämnesord:
Etnologi, Kosthåll, Matkultur, Samer, Samisk matlagning, Socialantropologi, Soppor
Produktionsår
2022
Tillgänglig till
30 juni 2024
Talat språk
Nordsamiska, Svenska
Undertexter
Svenska
Föreläsare
Arto Saijets
Medverkande
Lena Maria Nilsson
Ladda ner programmet

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Skolämne:
Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program