
Insjöfiske - Guollebivdu - jávrebivdu
11 min · Projektet ska dela traditionell kollektiv kunskap om samisk kultur.
Golleguolli är ett projekt vars syfte är att sprida och bevara kunskapen om samisk matlagning och matkultur. Arto Saijets visar hur han tillagar en fisksoppa enligt ett gammalt familjerecept. Det långsiktiga målet är att intresset för det samiska köket ska öka och att efterfrågan på samiska produkter ska stiga. Lena Maria Nilsson, forskningssamordnare vid Várdduo, centrum för samisk forskning, presenterar filmen. Inspelat den 4 oktober 2021. Arrangörer: Várdduo - Centrum för samisk forskning, Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, Arktiskt centrum vid Umeå universitet (Arcum).
Etnologi, Kosthåll, Matkultur, Samer, Samisk matlagning, Socialantropologi, Soppor
2022
30 juni 2024
Allmänbildande
Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud