Till huvudinnehåll

Bästa babblet

Om hur vi kommunicerar muntligt i olika sammanhang. Hur vi förstår eller missförstår varandra beroende på hur vi pratar, och vilka ord vi väljer. Svenska ord och uttryck jämförs med motsvarande på andra språk. Till exempel hur vi är artiga på svenska jämfört med på persiska eller engelska. Eller vilka ord vi använder för att uttrycka känslor: hur skiljer sig till exempel svenska svordomar från arabiska? Primär målgrupp är elever på högstadiet som läser svenska som andraspråk.

Programbild

Språklek

Om att blanda sitt eget modersmål med svenska och att hitta på nya ord och uttryck. Programledaren Gurgin besöker den pizzeria där han jobbade extra som tonåring, och pratar språk med pizzabagaren. De pratar om hur kreativ man blir som två- eller flerspråkig, och om hur lätt det är att hitta på nya ord när man blandar språk. Vår reporter tar tempen på hur påhittiga med orden folk är ute på stan. I svenskan är det extra lätt att sätta ihop ord för att bilda nya, som pizzadegsjonglör till exempel. Vi möter också spoken word-poeten Nasra, som berättar hur hennes tvåspråkighet inspirerar henne.

Om programmet

Ämnesord:

Blandspråk, Flerspråkighet, Kommunikation, Slang, Språkpragmatik, Språkvetenskap, Svenska som andraspråk, Svenska språket, Talspråk, Tvåspråkighet

Produktionsår:

2018

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

 • Programledare:

  Gurgin Bakircioglu

 • Reporter:

  Sara Choghrich

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Svenska som andraspråk och sfi, Svenska som andraspråk

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

   Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

   Liknande program