Till huvudinnehåll
seriesimage

Nyfiken på Sverige - dari

En animerad serie som introducerar det svenska samhället för omvärlden. Programserien lyfter olika rättigheter och skyldigheter, men också lagar, traditioner och oskrivna regler som vi i Sverige har att förhålla oss till. Serien finns på svenska, arabiska, kurdiska, somaliska, tigrinja, dari, spanska, kinesiska, kroatiska och engelska.

Programbild

Sveriges historia

Sveriges historia presenterad på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn förståelse och en övergripande bild av utvecklingen de senaste 200 åren. Mycket har hänt sedan början på 1800-talet. Om fattigdomen, kyrkans makt, utvandringen till Amerika och industrialiseringen.

Om programmet

Ämnesord:

1800-talet, 1900-talet, 2000-talet, Historia, Sverige

Produktionsår:

2018

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Dari

Undertexter:

Svenska, Dari

Pedagogiskt syfte

Syftet är att presentera det svenska samhället för elever som är nya i svenska skolan och Sverige, med information som är central för alla som lever i Sverige. Serien vill förmedla delaktighet, men också kunskap om hur samhället ser ut och fungerar.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Historia, Efter ca 1900, Nya tiden - Sverige och Norden, Modersmål och minoritetsspråk, Dari, Svenska som andraspråk och sfi, Svenska som andraspråk

Liknande program