Till huvudinnehåll
seriesimage

Fejk

Säsong 3. Programledaren Anna Charlotta Gunnarson tar hjälp av sidekicken David Silva för att syna välkända historiska skeenden ur nya perspektiv. Ikoner som Rosa Parks placeras i ett nytt och större sammanhang. Vardagsföremål som klackskon tar oss på en resa i tid, rum och könsroller. Jakten på guld och rikedom etablerade den kolonialistiska myten om Eldorado - men här synas den! En kortare version av Fejk är serien Fejkskolan.

Programbild

Vasaloppet - en fejkfärd genom tiderna

Det är snö, hjältar, blåbärssoppa och en och annan lösmustasch. Men också lager av mytbildning i den traditionsrika tävling som byggt bilden av Gustav Eriksson Vasa - Vasaloppet. Anna Charlotta Gunnarson och David Silva försöker ta reda på vad som är sant och vad som är myt. Och varför fick inte kvinnor delta i tävlingen under 60 år?

Om programmet

Ämnesord:

Gustav I, kung av Sverige, 1496-1560, Historia, Idrott, Kulturarv, Kungar, Källkritik, Längdåkning, Myter, Skidsport, Sport, Vintersport

Produktionsår:

2019

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

  • Programledare:

    Anna Charlotta Gunnarsson, David Silva

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Serien tränar förmågan att förstå och värdera historiebruk och historiemedvetande med fokus på genus, politik, propaganda och identitet. Genom att granska historiska källor ur olika perspektiv ställs frågor om förändringsprocesser och historiesyn.

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola

Skolämne:

Historia, Idrott och hälsa, Rörelse och friluftsliv, Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap

Liknande program