Till huvudinnehåll

Jag var, du är

Serien består av två olika berättelser på fem avsnitt vardera. "Djävulsbarnet" (avsnitt 1-5) utspelar sig under trettioåriga kriget och "Ingenjören" (avsnitt 6-10) under industrialismen. Vi förflyttas till dåtiden och dess människoöden där huvudkaraktärernas liv är tydligt påverkat av epokens realiteter. Vi följer människor på landsbygdens gårdar och i mitten av krig, till de nya industrierna och städerna som växer fram i Sverige under 1800-talet.

Programbild

Att mista en bror

Kriget pågår på kontinenten, i byn fortsätter vardagen. Prästsonen Anders trakasserar Malins bröder, Jonas och Eskil. Han förföljer också Måns, den halte grannpojken som sägs bära på arvsynden. Malin gör det mest förbjudna, slår Anders. Måns söker upp Malin i ladugården, vem är hon som vågar göra så? I kyrkan läser prästen upp de män som ska skrivas ut i kriget - Malins bror Jonas är sexton år och är en av de utvalda.

Om programmet

Ämnesord:

1611-1718 (stormaktstiden, Sverige), Fiktiva berättelser, Historia, Krig, Religion och samhälle, Sverige, Synd

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien vill ge förståelse för det förflutna genom att låta eleverna möta unga människor i Sverige från olika historiska epoker. Att uppleva historia på ett känslomässigt plan skapar identifikation och ökar medvetenheten om hur samhällsförändringar genom tiderna fått konsekvenser för människors levnadsvillkor och tankar.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Historia, Nya tiden - Sverige och Norden

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program