Till huvudinnehåll

Fria ordets dag

Fria ordets dag är en serie liveevent med ämnen och övningar i yttrandefrihet, källkritik och källtillit, kopplade till aktuella händelser. Sjätteklassare deltar i sitt klassrum via en länk. Serien är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio, UR och lokala tidningar runt om i landet.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Yttrandefrihet och källkritik

Hur vet man om en nyhet är sann? Får man verkligen säga vad som helst? Och hur är det att jobba som journalist i ett land där pressfriheten inte är självklar? 16 skolor runt om i landet kopplar upp sig mot live-eventet Fria ordets dag. Det blir samtal om yttrandefrihet, källkoll och sociala medier med Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt, Åsa Larsson, expert på källkritik, Sam Edward, journalist från Syrien och journalister från lokaltidningar runt om i landet. Förutom samtal blir det övningar där eleverna får rösta.

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Internet, Journalistik, Källkritik, Sociala medier, Yttrandefrihet

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

 • Programledare:

  Kristoffer Frasse Fransson

 • Medverkande:

  Åsa Larsson, Sam Edward

Pedagogiskt syfte

Syftet är att kunna förstå, tolka och engagera sig i omvärldsfrågor; förstå begrepp som yttrandefrihet, public service och journalistikens roll i demokratier, samt att förhålla sig källkritiskt till all information, i synnerhet på sociala medier. Målet är att detta i förlängningen ska bidra till en starkare tilltro till demokrati och yttrandefrihet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Information och media, Informationssökning och källkritik, Internet och digitala medier, Massmedier, Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter

Arbetsmaterial

  Arbetsblad

   Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

   Liknande program