Till huvudinnehåll

Best friends for a day

Följ med när ungdomar från Sverige möter ungdomar från Irland och Storbritannien. Ungdomarna, som inte känner varandra sedan tidigare, umgås ett dygn med varandra som bästa vänner. De gör aktiviteter tillsammans och diskuterar olika relationsfrågor. Kommunikationens innehåll är elevnära, det handlar om vänskap, familjerelationer och kärlek. De medverkande får inblick i levnadsvillkor för ungdomar i Storbritannien och Irland. Ytterligare djupdykning i engelska språket får du i den relaterade serien "Best English hacks".

Programbild

Bartek & Jamie

Bartek reser från Upplands Väsby till Dublin för att under ett dygn flytta in hos Jamie som är 17 år och öppet homosexuell. Bartek ska bo med Jamies familj och göra allt som Jamie vanligtvis gör i sin vardag. Som att gå i katolsk pojkskola och delta i en lektion i motsvarande sexualitet, samtycke och relationer, så kallad "gender studies", spela gaelisk fotboll och hänga med till Dublins nöjeskvarter. Förutom att lära känna nya människor i okända miljöer så måste Bartek uppgradera sin engelska.

Om programmet

Ämnesord:

Barn och ungdom, Dublin, Engelska som främmandespråk, Engelska språket, Irland, Samhällsvetenskap, Sociologi, Språkvetenskap, Ungdomar, Vardagsliv

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Engelska

Undertexter:

Svenska, Engelska

  • Medverkande:

    Bartlomiej Klonowski, Jamie Carrick

Pedagogiskt syfte

Eleverna möter olika regionala och sociolektala variationer av engelska när unga från Irland och olika delar av England och Sverige möts. Ungdomarna umgås i vardagliga situationer och samtalar om intressen, levnadsvillkor och relationer. De svenska ungdomarna använder olika strategier för att kommunicera när språkkunskaperna inte räcker till. I det skriftliga arbetsmaterialet till serien finns uppgifter som tränar interaktion och hjälper eleverna att få syn på såväl kulturella som språkliga företeelser och språkriktighet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Engelska, Realia och kultur

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

Arbetsblad

    Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

    Liknande program