Till huvudinnehåll

Det demokratiska spelet - syntolkat

Det demokratiska spelet är ett allmänbildande och underhållande frågesportprogram om demokrati och politik. De tävlande lagen drillas i frågor som rör allt från medborgarförslag och motioner till valaffischer och kampanjlåtar. Lagledare är Martin ”E-type” Erikson och komikern Josefin Johansson. De flankeras i varje avsnitt av varsin ”tyckonom”, det vill säga en offentlig person som arbetar med åsikter, samt varsin helt vanlig engagerad medborgare. Det bjuds på såväl kunskap som kuriosa - skratt som eftertanke. Leder programmet gör Parisa Amiri och domare är Kalle Lind.

Serien finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Programbild

Släpp hönsen fria

Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

I tävlingsmomentet Medborgarförslagsfiesta ställs frågan om katterna i Vetlanda fått utegångsförbud? Eller är det hönsen i Gällivare som släppts fria? De tävlande lagen sätts på prov i minoritetskunskap och vad passionerade politiker debatterar när ilskan rinner till. Journalisten Somar Al Naher och författaren Joel Halldorf överraskar med sina tolkningar av en före detta statsminister och får en extrapoäng. I Demokratilingo jagar medborgarna Harriet och Jon ord på bokstaven B kopplade till demokrati och politik.

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Politik, Politiska rättigheter, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Sverige, Sveriges politik

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Kalle Lind, Parisa Amiri

  • Medverkande:

    Martin Erikson, Josefin Johansson, Somar Al Naher, Joel Halldorf, Jon Pettersson, Harriet Kyolaba

Pedagogiskt syfte

Det demokratiska spelet vill inspirera och visa att det går att göra sin röst hörd, påverka och ta del av samhället. Oavsett om du är ung eller gammal. Dessutom lyfter programmet fram hur demokratin förändrat Sverige under de senaste 100 åren.

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

Liknande program