Till huvudinnehåll
seriesimage

Slappis - hitta lugnet

Avslappning kan vara ett sätt att förbättra sin hälsa och välbefinnande. Slappis - hitta lugnet består av tre korta avslappningsövningar med en berättarröst som i lugnt tempo guidar eleverna genom upplevelsen, i första hand om man vill komma igång med lyssning och avslappningsövningar i klassrummet, men fungerar lika bra hemma tillsammans med en vuxen. Varje program börjar med en kort introduktion om vad som ska hända, därefter en avslappningssaga som är inramad av lugn musik eller ljudeffekter.

Programbild

Bäcken

En kort saga med lugna ord, kalla det en avslappningsövning eller en meditation, om bäcken. En bra start om man inte har testat avslappningsövningar förut. Det finns ytterligare två avslappningssagor att lyssna till; Havet och Godnattstjärnan. Yvonne Terjestam har skrivit sagorna som Matti Pohjola läser.

Om programmet

Ämnesord:

Avslappning, Meditation, Stresshantering

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

  • Författare:

    Yvonne Terjestam

  • Berättare:

    Matti Pohjola

Pedagogiskt syfte

Syftet är att vara en introduktion till att arbeta med avslappning och att ge elever möjlighet att prova avslappning som ett sätt att hantera stress, eller att komma till ro på kvällen. Slappis - hitta lugnet är i första hand tänkt för elever i årskurs 4-6 i grundsärskolan, men kan även användas för yngre och äldre elever. Till serien hör även en lärarhandledning med frågeställningar, övningar och tips inför och efter lyssning.

Utbildningsnivå:

Grundsärskola 4-6, Grundsärskola 7-9

Skolämne:

Idrott och hälsa, Hälsa och livsstil

Liknande program