series

Vår digitala planet

Om den största samhällsförändringen sedan industrialiseringen.

• Folkhögskola / Studieförbund, Gymnasieskola

• Information och media, Internet och digitala medier

Programbild

Ser du Storebror?

Om programmet

Med sensorer, kameror och storskalig datainsamling uppstår möjlighet att effektivisera viktiga samhällsfunktioner inom allt från sjukvård och utbildning till transporter och brottsbekämpning. Några av jordens mest digitaliserade länder - Estland, USA och Kina - har valt helt olika sätt att tillämpa tekniken, och för att tackla de integritetsfrågor som uppstår. Vilka är de olika aktörerna och de olika drivkrafterna bakom vår alltmer uppkopplade och övervakade värld? Vad är vi beredda att offra av vårt privatliv för ökad bekvämlighet och trygghet? Och när övergår utvecklingen till ett oönskat övervakningssamhälle?

Ämnesord:
Big data, Datainsamling, Digitalisering, Elektronisk övervakning, IT, Informationsteknik, Kameraövervakning, Personlig integritet
Produktionsår
2020
Tillgänglig till
30 juni 2024
Talat språk
Engelska, Svenska
Undertexter
Svenska, Engelska

Pedagogiskt syfte

Syftet är att öka kunskaperna om digitaliseringens betydelse: till exempel hur samhällsförhållanden och livsvillkor formas av olika intressen och aktörer. Men också att skapa förståelse för det demokratiska samhället, utveckla förmåga att analysera samhällsfrågor och stärka ett kritiskt förhållningssätt. Serien kompletteras av ett antal kortare webbklipp. Till de tre huvudprogrammen finns handledningar med övningar som tydligt förankrar till kurs- och ämnesplaner.

Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund, Gymnasieskola
Skolämne:
Information och media, Internet och digitala medier

Liknande program