Till huvudinnehåll
seriesimage

Jakten på den glömda historien - teckenspråkstolkat

Glömskan och Minnet är två varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. På senare tid har Glömskan växt sig starkare än någonsin. Människorna håller på att glömma sina historier. Men i varje generation föds en skaffare, ett barn utsett av Minnet att resa i tiden och samla in barns historier från förr. Vår tids skaffare heter Fabella. Hennes uppdrag är att föra barnens berättelser till Minnesarkivet där Minnet bor. Jakten på den glömda historien är en äventyrsserie för 10-12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige från 1890 fram till våra dagar. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv.

Serien finns även som Syntolkat · Utan tolkning

Programbild

Fabellas färd till 1890

Del 1 av 10. Fabella slungas till en magisk plats som heter Minnesarkivet där hon får veta att hon är en utvald skaffare. Skaffaren har i uppdrag att resa i tiden och hämta hem barns historier och föra dem till Minnesarkivet där de sparas som minnesjuveler. Fabellas första tidsresa går till 1890. Där möter hon Sofia vars lillasyster Karin är dödssjuk. Enligt folktron är det enda som kan bota hennes syster en amulett av silver som kallas ellakors.

Finns även som Syntolkat · Utan tolkning

Om programmet

Ämnesord:

1890-talet, Barn, Fiktiva berättelser, Folktro, Historia, Sjukdomar, Sverige, Tidsresor

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

30 juni 2024

Talat språk:

Svenskt teckenspråk, Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Ia Axelsson, Viva Östervall Lyngbrant, Mia Benson, Danilo Bejarano, Figge Norling, Tuva Carlsson

Pedagogiskt syfte

Serien visar att alla är en del av historien och inspirerar barn till att berätta sina egna historier. Utifrån ett dåtidsperspektiv beskrivs samhällsfrågor som har lett till var vi står idag. Levnadsvillkor, identitets- och livsfrågor utifrån olika tider i Sverige. Rättigheter som rösträtt, diskriminering och rätten att få strejka. Krigsbarn, naturresurser och ekonomiska villkor.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Historia, Nya tiden - Sverige och Norden, Religionskunskap, Etik och moral, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper, Svenska, Teckenspråk, Värdegrund

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program