series

Fejkskolan

En poddserie som vill utmana vårt kritiska tänkande.

• Gymnasieskola, Grundskola 7-9

• Historia, Historieanvändning, Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap

Programbild

Den döda pojken - om personer som propaganda

Om programmet

En av Sovjetunionens stora nationalhjältar var pojken Pavel Morozov. Enligt diktatorn Stalins propaganda var han pionjären som var kommunismen så trogen att han angav sin egen far. Enligt 1930-talets storytelling mördades han sedan av sin familj. Pavel blev en martyr, en ikon och en förebild. Men hur väl stämmer denna myt? Programledaren Anna Charlotta Gunnarson och sidekicken David Silva går till de historiska källorna, och ser hur vårt eget historiebruk har påverkat vår uppfattning. Hur mycket styr ordval och idealisering? Hur påverkas detta av censur? De drar också trådar i konst och film, från 30-talet och hela vägen in i till exempel vår tids streaming-serie Homeland.

Ämnesord:
Historia, Indoktrinering, Kommunism, Martyrskap, Masskommunikation, Massmedia, Propaganda, Rysslands historia, Sovjetunionen, Sovjetunionens historia
Produktionsår
2018
Tillgänglig till
30 juni 2024
Talat språk
Svenska
Programledare
Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande
David Silva
Ladda ner programmetLadda ner programmet

Pedagogiskt syfte

Fejkskolan har gjorts för att illustrera, fördjupa och väcka intresse. Den är tänkt att kunna användas i undervisningen, och kopplar väl in i kursplanerna för gymnasieskolans Lgy11, främst för samhällskunskap men även för historia, svenska och bild.

Utbildningsnivå:
Gymnasieskola, Grundskola 7-9
Skolämne:
Historia, Historieanvändning, Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap

Liknande program