Till huvudinnehåll
seriesimage

Bildningsbyrån – tänka mot strömmen

En podd om historiska personer genom tiderna som utmanat sin samtid och förändrat historien. Hör levande berättelser om människor över hela världen som tänkt mot strömmen och lär dig mer om den idéhistoriska kontext de verkade i.

Programbild

Peter den store - den ryske imperialisten

Rysslands förste kejsare, tsar Peter den store, hade i början på 1700-talet storslagna drömmar om att skapa en modern supermakt. Han närmade sig först väst för att lära sig europeiska stridstekniker, som till exempel hur man bäst bygger krigsfartyg. När tiden var inne började han forma det som skulle bli det nya Ryssland: en supermakt som skulle växa till världens största imperium. Peter den store ses än idag som en av Rysslands mest framgångsrika politiker och han är en viktig förebild för Vladimir Putin.


Om programmet

Ämnesord:

Stora nordiska kriget 1700-1721, 1700-talet, Biografi, Historia, Imperialism, Krig, Peter I, rysk tsar 1672-1725, Ryssland, Rysslands historia

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

  • Medverkande:

    Claes Peterson, Klas-Göran Karlsson

  • Reporter:

    Mikael Funke

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Programmen är tänkta att användas i undervisningen på gymnasiet, folkhögskolor och i folkbildningen, både för att inspirera till självständigt tänkande, men också för att åskådliggöra den idéhistoriska kontext som de porträtterade personerna levde och verkade i.

Utbildningsnivå:

Folkhögskola / Studieförbund

Skolämne:

Historia, Nya tiden - Europa och världen

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program