
Fårkött
Avsnitt 1 · 28 min · Norrmän kastar över 35 miljoner kilo kött varje år.
Förutom att vara en känd, medaljvinnande kock med kaptensarmbandet för det norska kocklandslaget, brinner Christer Rødseth för att minska det enorma matsvinnet. Den norska regeringen syftar till att halvera norskt matavfall till år 2030, men enligt FN:s klimatrapport måste detta hända nu. Christer besöker fem norska kändisar och hjälper dem att förstå allvaret och visar vilken typ av delikatesser de kan trolla fram med mat som var tänkta att hamna i soptunnan.
Kocken Christer Rødseth besöker paret Kristofer och Gry Hivju. De har rest mycket de senaste åren, vilket ofta resulterar i dubbla inköp av mat. Bland annat hittar kocken en filé som har gått en månad över datumstämpling. Norrmän kastar över 35 miljoner kilo kött varje år. De äter mindre och mindre fårkött, och detta resulterar i överfulla fryshus. Men varför äter man inte får? Är det smaken? Christer förbereder en middag med filé av får, och med det är Gry och Kristofer övertygade - det smakar jättebra.
Agenda 2030 , Hållbar livsstil, Hållbar utveckling, Kött, Livsmedel, Matavfall, Miljöfrågor, Naturvetenskap, Norge
2019
30 juni 2025
Allmänbildande
Hem- och konsumentkunskap, Miljö, Avfall och återvinning, Hållbar utveckling
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud