Till huvudinnehåll
seriesimage

Hjärta och hjärna

Säsong 3. Podd med forskaren Emma Frans och teknikjournalisten och komikern Karin Adelsköld. Vi tar reda på vad vetenskapen har att säga om olika vanliga påståenden - vad är sant, falskt eller mittemellan? Blir vi sjuka av att flyga? Blir kroppshåret grövre av rakning? Är blindtarmen en onödig rest från urtiden? Svaren får du i Hjärta och hjärna - folkupplysning med fniss. Våren 2022 tog Karin Adelsköld över efter radiojournalisten Maja Åström.

Programbild

I solen

Kan solljus avhjälpa depression? Kan solskyddskräm vara skadligt? Och ozonlagret - har det återhämtat sig? Med hjälp av vetenskap och forskning kommer Karin och Emma fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vetenskapen representeras denna gång av Elmira Tavoosi, toxikolog på läkemedelsverket och utredare kring solskyddsprodukter, samt Sandra Andersson, klimatolog på SMHI som arbetar med ozon- och uv-frågor.

Om programmet

Ämnesord:

Astronomi, Depression (psykiatri), Kunskapsteori, Källkritik, Naturvetenskap, Ozonskiktet, Solen, Solsystemet, Ultraviolett strålning, Vetenskapsteori

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

  • Medverkande:

    Sandra Andersson, Elmira Tavoosi

  • Programledare:

    Karin Adelsköld, Emma Frans

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Biologi, Kropp och hälsa, Information och media, Informationssökning och källkritik

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program