series

Sverige forskar

Upptäck aktuell svensk forskning i ett vetenskapsprogram i kortformat.

• Allmänbildande

• Biologi, Teknik

Programbild

Krydda mat med doft

Trailer

Om programmet

Bättre kunskap om luktsinnet kan visa vägen till godare smakupplevelser och få oss att äta nyttigare och hållbarare i framtiden. Forskare vid Karolinska institutet (KI) kan visa hur våra hjärnor faktiskt uppfattar doft som smak. Men vilka dofter som vi uppfattar som söta är inte medfött utan inlärt. Det innebär att det är möjligt att påverka hur vi uppfattar en doft. Janina Seubert, docent i psykologi, och Putu Agus Khorisantono och Lucile Rey, båda postdoktorer i neurovetenskap, visar hur de kan testa och manipulera vårt luktsinne.

Ämnesord:
Dryck, Hållbar livsstil, Lukt, Mat, Medicin, Näsa, Otorinolaryngologi, Rinologi, Smak
Produktionsår
2025
Tillgänglig till
30 juni 2029
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Medverkande
Janina Seubert, Putu Agus Khorisantono, Lucile Rey

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Ämne:
Fysik, Fysikaliska fenomen, Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

16 oktober
16 oktober
16 oktober
11 september
11 september
11 september