series

Mamis mat

Två generationer romer träffas och lagar en romsk maträtt tillsammans.

• Gymnasieskola, Grundskola 7-9, Allmänbildande

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Modersmål, Romani

Programbild

Fusuj

Om programmet

Angelica är till vardags kock på en förskola och hon älskar att laga mat från alla världens hörn. Idag gör hon och hennes dotter Elvira en av hennes favoriträtter från det romska köket - fusuj.

Ämnesord:
Generationer, Mat, Matkultur, Matlagning, Romer, Romsk matlagning
Produktionsår
2023
Tillgänglig till
30 juni 2027
Talat språk
Romani/kelderash
Undertexter
Romani/kelderash, Svenska

Pedagogiskt syfte

Syftet med serien är att öka förståelsen för måltidens roll i att främja social gemenskap och utforska mattraditioner från olika kulturer. Genom att fördjupa sina kunskaper får eleverna ett bredare perspektiv på dagens mattraditioner och deras betydelse i samhället. Serien är tänkt att användas inom ramen för modersmålsundervisning på gymnasiet i såväl nybörjar-, första- som andraspråk. Serien kan även användas i hem- och konsumentkunskap för åk 7-9.

Utbildningsnivå:
Gymnasieskola, Grundskola 7-9, Allmänbildande
Ämne:
Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Modersmål, Romani