series

Mamis mat

Två generationer romer träffas och lagar en romsk maträtt tillsammans.

• Gymnasieskola, Grundskola 7-9, Allmänbildande

• Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Modersmål, Romani

Programbild

Pherde paprike

Om programmet

Mena kom med sin familj till Sverige på 1990-talet. Det blev då viktigt för henne att laga den romska maten från Serbien som hon växte upp med. Här lär hon sin dotter Rebecka att laga en av hennes favoriträtter, pherde paprike.

Ämnesord:
Generationer, Mat, Matkultur, Matlagning, Romer, Romsk matlagning, Serbisk matlagning
Produktionsår
2023
Tillgänglig till
30 juni 2027
Talat språk
Romani/arli
Undertexter
Romani/arli, Svenska

Pedagogiskt syfte

Syftet med serien är att öka förståelsen för måltidens roll i att främja social gemenskap och utforska mattraditioner från olika kulturer. Genom att fördjupa sina kunskaper får eleverna ett bredare perspektiv på dagens mattraditioner och deras betydelse i samhället. Serien är tänkt att användas inom ramen för modersmålsundervisning på gymnasiet i såväl nybörjar-, första- som andraspråk. Serien kan även användas i hem- och konsumentkunskap för åk 7-9.

Utbildningsnivå:
Gymnasieskola, Grundskola 7-9, Allmänbildande
Ämne:
Hem- och konsumentkunskap, Mat och hälsa, Modersmål, Romani